Home » Natură » Cea mai singuratică plantă din lume își caută jumătatea. Cum o ajută oamenii de știință?

Cea mai singuratică plantă din lume își caută jumătatea. Cum o ajută oamenii de știință?

Publicat: 03.06.2024

Dacă te-ai simțit prost vreodată pentru că te-ai bazat pe tehnologie pentru a-ți găsi partener, măcar nu trebuie să folosești drone și Inteligență Artificială (AI). Asta este ceea ce trebuie să facă Encephalartos woodii, posibil cea mai singuratică plantă din lume, pentru a scăpa de extincție.

E. woodii este un membru al cycadelor (a nu se confunda cu insectele cicade), cele mai vechi plante purtătoare de semințe care mai există pe Pământ, mai vechi chiar decât dinozaurii. Din păcate, această specie a ajuns la extincție în sălbăticie, ultimul exemplar fiind găsit în Pădurea Ngoye din Africa de Sud în 1895.

Cea mai singuratică plantă din lume nu a dispărut complet datorită propagării continue în grădini botanice, însă, deoarece ultimul exemplar sălbatic de E. woodii a fost un mascul, asta înseamnă că toți membrii rămași ai speciei sunt, de asemenea, masculi.

Cum poate fi salvată cea mai singuratică plantă din lume?

Oamenii de știință ar dori să crească din nou populația prin reproducere naturală, dar aici intervine o problemă: nimeni nu a găsit vreodată o plantă femelă. Pentru a-i oferi o mână de ajutor speciei E. woodii, o echipă de cercetători a început să exploreze Pădurea Ngoye, care nu a fost niciodată explorată complet, cu drone în încercarea de a găsi o femelă.

Dronele sunt echipate cu o cameră multispectrală capabilă să captureze lumină din cinci benzi de lungimi de undă diferite, fiecare dintre acestea putând ajuta la distingerea anumitor plante și a caracteristicilor acestora. Cu toate acestea, există 4.000 de hectare de pădure de cercetat și o recentă inspecție a doar 195 dintre acestea a generat 15.780 de imagini, notează IFL Science.

Asta înseamnă multe imagini de analizat, așa că echipa le-a analizat cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

„Cu AI, folosim un algoritm de recunoaștere a imaginilor pentru a recunoaște plantele după formă. Am generat imagini ale plantelor și le-am pus în diferite medii ecologice, pentru a antrena modelul să le recunoască”, a explicat dr. Laura Cinti, care conduce proiectul.

Schimbare de sex

Dacă o plantă femelă nu este localizată prin această abordare (încă nu a fost găsită una, dar oamenii de știință au cercetat mai puțin de 2% din pădure), cercetătorii explorează în prezent posibilitatea de a schimba sexul unei plante masculine.

„Au fost raportate schimbări de sex la alte specii de cycade din cauza schimbărilor bruște de mediu, cum ar fi temperatura, așa că suntem optimiști că putem induce schimbarea de sex și la E. woodii”, a spus dr. Cinti.

După 300 de milioane de ani pe planetă, cycadele sunt acum considerate a fi unele dintre cele mai periclitate organisme; aducerea speciei E. woodii înapoi de pe punctul de extincție ar fi o realizare extraordinară.

„Am fost foarte inspirată de povestea lui E. woodii, planta oglindește un basm clasic de iubire neîmpărtășită. Sunt optimistă că există o femelă undeva, la urma urmei trebuie să fi existat la un moment dat. Ar fi uimitor să aducem înapoi această plantă aflată atât de aproape de extincție prin reproducere naturală”, a spus Dr. Cinti.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?

Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?

Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?

Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase